luni, 18 mai 2015

VA ASTEPTAM CU DRAG LA CAMPULUNG, LOC CE VIBREAZA DE ISTORIE SI DE FRUMOS!

http://www.viajoa.ro/recomandari/weekend-campulung-muscel-credeti-ca-n-aveti-ce-vedea/


Weekend in Campulung Muscel – credeti ca n-aveti ce vedea?

65
Iubesc culoarul Rucar – Bran. Si nu ratez nicio ocazie sa sar in masina si sa dau o tura pe-acolo. Iar Campulung Muscel e fix pe drumul dintre Bucuresti si Rucar – Bran. Asa ca l-am traversat de o mie de ori. Pana cand, intr-o buna zi, am hotarat sa opresc si sa ma dau jos din masina. Si nu mi-a mai venit sa plec.
S-a intamplat sambata asta, manata fiind de foame. Am vazut o pizzerie la drumul principal si am zis ca-i numai buna pentru o gustare si o cafea. Cand ne-am dat jos din masina si ne-am uitat mai bine, am vazut ca era goala, goala. Am inceput sa ne facem griji si am intrebat pana la urma un localnic unde ne recomanda sa mancam. Dupa cateva clipe de gandire ne-a trimis la Restaurantul Brancovenesc. Nu stiu daca e cel mai bun loc de mancat in Campulung Muscel, dar e o varianta cu mancare ok si servire cam inceata. Cel putin pentru noi astia din Bucuresti, tot timpul aflati pe fuga si obisnuiti cu servicii destul de prompte.
Dar nu despre masa la Restaurantul Brancovenesc vreau sa va povestesc astazi, ci desprefarmecul unui oras care la prima auzire nu suna a destinatie sexy-trendy-cool. Caci sa fim seriosi, cati dintre voi s-au gandit macar, pana acum, sa-si petreaca un weekend la Campulung Muscel? 

Soare sa aveti, ca-n rest veti fi fermecati

Fermecati de casele vechi din Campulung Muscel, cu fatade ingrijite si extrem de frumos decorate. Da, majoritatea sunt declarate monumente istorice, iar o parte dintre ele se ascund in spatele unor gradini cu pomi umbrosi si vegetatie multa.
Fermecati de piata centrala din oras, dominata de cladirea impozanta a Primariei Municipiului Campulung Muscel.
Fermecati de stradutele din zona centrala, impanzite cu terase, cofetarii si restaurantedestul de pline la ora pranzului, intr-o zi de sambata.
Fermecati pana si de blocurile din Campulung Muscel. Poate eram eu deja fermecata de-a binelea de toate cele de mai sus cand am dat cu ochii de blocuri, dar mi s-au parut surprinzator de cochete. Unele cu balcoane albastre si pomi stufosi in fata lor, altele cu balcoane albe puse in valoare de ghivece colorate si cu acoperis cu ochiuri. O combinatie pe care n-am mai intalnit-o in alta parte.
Fermecati de zona pietonala, incadrata de pomi, de pe mijlocul drumului principal. Mai ales dupa masa, o plimbare relaxanta nu strica niciodata.

Ce poti vizita in Campulung Muscel

Dupa primele doua case monument istoric vazute si primele 13 poze facute, nici nu mi-am mai pus problema daca e ceva de vizitat in oras. Mi-era foarte clar ca nu o sa ma pot opri pana nu descopar fiecare fatada promitatoare din raza mea vizuala. Si cum mai faceam doi pasi sa ajung la urmatoarea cladire frumos decorata, cum mai apareau alte doua – trei in raza vizuala. Da, pentru mine Campulung Muscel e un adevarat muzeu in aer liber. Insa pentru cei care nu se lasa asa usor impresionati exista si locuri pline de istorie, muzee si muuulte biserici ! Iata doar cateva idei de locuri numai bune de vazut intr-un weekend la Campulung Muscel:
Complexul Feudal Baratia
Probabil ca as fi trecut de curtea ce adaposteste Complexul Feudal Baratia daca n-ar fi existat turnul clopotnita, construit pe la 1700, care-ti atrage inevitabil privirea.
In incinta bisericii puteti vedea lespedea tombala a lui Laurentiu de Longo Campo. Pe aceasta se gaseste prima mentiune scrisa – in latina – a numelui orasului: “Aici este inmormantat comitele Laurentiu din Campulung, spre pioasa amintire, in anul Domnului 1300″.
Bustul lui Negru Voda
Turnat in bronz in anul 1898, bustul mi-a placut in mod deosebit datorita amplasarii sale in fata Bibliotecii Ion Barbu. Se integra foarte bine in peisaj, iar cladirea bibliotecii merita si ea cateva clipe de admiratie.

Muzeul de istorie si arta
Am trecut pe langa el, i-am admirat balconul incadrat de steaguri, iar mai apoi am aflat ca inauntru gasesti informatii despre istoria zonei Muscel, exponate autentice descoperite in asezarea de la Cetateni, lucrari ale unor artisti plastici romani din perioada interbelica si nu numai, plus o colectie de stiintele naturii.
Alte obiective turistice din Campulung Muscel pe care eu n-am apucat sa le vad in scurta mea vizita, dar pe care vreau sa le vizitez data viitoare cand trec pe-acolo sunt: Manastirea Negru – Voda, Muzeul de etnografie si Casa Memoriala George Toparceanu. Puteti citi mai multe despre ele aici.

Ce poti vedea in imprejurimile orasului Campulung

Bine, bine, o sa-mi ziceti, dar cu astea termin in vreo zi, maaaxim o zi jumatate. Restul timpului cu ce mi-l umplu? Daca tot sunteti in zona va recomand sa vedeti si cateva locuri din aproapierea orasului. Nu sunt ele foarte cunoscute, dar sunt faine in felul lor si ar fi pacat sa nu acordati macar cate o jumatate de ora fiecaruia.
Manastirea Namaesti
La 5 kilometri de Campulung Muscel se gaseste Manastirea Namaiesti – o grota transformata in biserica. Legenda spune ca un inger li s-a aratat in somn unor ciobani care innoptasera in apropiere si le-a zis ca acolo, in interiorul stancii, se gaseste o icoana a Maicii Domnului. Ei trebuie sa sape, sa o gaseasca si in acel loc sa construiasca un locas de inchinaciune.
Interiorul nu m-a impresionat, insa pe exterior nu m-am mai saturat sa o admir. Mi-a placut foarte mult imbinarea dintre stanca si zidurile construite de om.
Mausoleul de la Mateias
Mergand dinspre Campulung Muscel inspre Rucar – Bran, la 11 kilometri de oras, se inalta semet, in zare, mausoleul meu prefert. Este construit in memoria eroilor romani cazuti in Primul Razboi Mondial si dintre toate cele vazute pana acum in tara mi-a placut cel mai mult. Atat ca mod de prezentare a informatiilor, cat si ca aspect exterior.
Castrul roman Jidava
Castrul roman de la Jidava a fost pentru noi o surpriza placuta, descoperita intamplator pe drum. Am zarit un indicator si, curiosi, i-am trecut pragul.
E drept ca am ajuns acolo cu mult dupa terminarea programului, dar la fel de drept este ca domnul care are grija de situl arheologic a fost foarte de treaba, desi l-am deranjat de la spritul de duminica .

Foarte multe din ce ne-a explicat nu mai tin minte, insa n-o sa uit prea curand pasiunea cu care povestea si sclipirea din ochii lui atunci cand vorbea de arheologul care s-a ocupat de sit si a avut rabdare sa-i impartaseasca si lui toate informatiile de care avea nevoie pentru a le transmite mai departe.

In loc de concluzii

Dupa cum poate ca v-ati dat deja seama, noi am vizitat locurile de mai sus la momente diferite de timp, in ultimii doi ani. Acum, stiind tot ce stiut, mi-as rezerva un weekend intreg, as cauta o pensiune draguta in Campulung Muscel si m-as bucura de tot ce are zona mai frumos de oferit. 
Sunt sigura ca pe langa tot ce am mentionat mai sus, mai exista si alte locsoare frumoase in zona care asteapta sa fie descoperite. Important e sa facem primul pas: sa ajungem in Campulung Muscel cu dorinta de a le descoperi. Iar restul o sa vina de la sine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu